De Glazen Boerderij is ontworpen door architect Winy Maas (MVRDV), die is opgegroeid in Schijndel. Op het gebouw, dat helemaal van glas is, bevindt zich een print van de gemiddelde Schijndelse boerderij. De Glazen Boerderij toont de wisselwerking tussen heden en verleden; de historische inspiratiebron wordt zichtbaar als modern, glazen gebouw. Door de schaalvergroting van het gebouw ontstaat een vervreemdend en verrassend effect.

Van 17 januari t/m 15 september 2013 is in het Museum Jan Heestershuis in Schijndel de tentoonstelling WAAR?! te zien geweest over de Glazen Boerderij. Deze tentoonstelling is op film vastgelegd en te bekijken in het museum, als onderdeel van museumbezoek, dus tegen betaling van entree € 3 /vertoon Museumkaart. Deze tentoonstelling vormt ook de basis voor het verhaal dat onze gidsen vertellen tijdens de rondleiding.

Rondleiding De Glazen Boerderij

In de raadzaal van het RAADhuis op de Markt in Schijndel wordt door een  gids een presentatie gegeven over De Glazen Boerderij. De gids vertelt met behulp van een Power Point presentatie het verhaal over de totstandkoming van De Glazen Boerderij. Er zijn foto’s te zien van de tentoonstelling WAAR?!. De gids geeft aan de hand van een maquette van De Glazen Boerderij uitleg over de verschillende printlagen die zijn toegepast en over de totstandkoming van het gebouw, over het printproces, de leuke details die te vinden zijn op de glazen panelen en welke creatieve foefjes de fotograaf, Frank van de Salm, heeft toegepast in de print. En waarom is de boerderij 1,6 keer zo groot als een gemiddelde Schijndelse boerderij?

Daarna wandelt de gids met de groep naar De Glazen Boerderij. Daar volgt een rondleiding rondom het glazen gebouw en in de centrale hal. U heeft hier van binnenuit, tot in de nok van het dak, een prachtig zicht naar buiten.

Prijs € 30,– per groep
Aantal deelnemers: maximaal 15 personen per groep
Duur: 1 uur
Start: RAADhuis, Markt 20 in Schijndel
Rondleiding aanvragen: Stuur een mail naar tipschijndel@nobb.nl

Film De Glazen Boerderij

Bij veel mensen roept de Glazen Boerderij vragen op. Wat zie ik nu eigenlijk? Welke techniek is gebruikt? Waarom is het gebouw veel groter dan een echte boerderij? In deze film zijn de antwoorden te vinden. Te midden van het historische interieur van het voormalig woonhuis van de Schijndelse kunstenaar Jan Heesters, ontdekken bezoekers dat er veel discussie en onderzoek voorafging aan de komst van de Glazen Boerderij. Een keuken vol krantenknipsel toont de ontstaansgeschiedenis van het gebouw. In andere ruimtes zijn foto’s en archiefstukken te zien, op basis waarvan er onderzoek is gedaan naar de Schijndelse gemiddelde boerderij. Frans de Witte, architect van MVRDV, vertelt in de film het verhaal over de totstandkoming van De Glazen Boerderij.

De film (25 minuten) kan bekeken worden in het museum, als onderdeel van museumbezoek, tegen betaling van entree € 3 /vertoon Museumkaart.

Voor informatie kunt u contact opnemen met:

Museum Jan Heestershuis
Pompstraat 17
5481 BL Schijndel
T: (073) 549 22 76

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur